Nagyobb esély a melanóma gyógyítására

Budapest, 2023. március 23. – Kemény Lajos Vince, a HCEMM kutatóorvosa és csapata a világ 4. leggyakoribb daganatos megbetegedésének – a melanómának – immunterápiás modelljét fejleszti tovább új technológiával és kísérleti modellekkel. Az elmúlt 15 évben az áttétes melanomában szenvedők hosszútávú életkilátásai körülbelül ötszörösére javultak, az 5 éves túlélés már meghaladja az 50%-ot. A kutatócsoport célja, hogy a gyógyulási arány tovább emelkedjen, illetve a jövőben a melanóma egy krónikus, kezelhető betegséggé váljon. Európában jelenleg több mint 150.000 embert érint a betegség, aminek népességarányos előfordulása évről-évre emelkedik.

A melanóma az egyik legismertebb bőrdaganatos megbetegedés, amely egyben a legagresszívabb is. Gyors lefolyású betegség előfordulási gyakorisága abszolút értelemben és népességarányosan is évről-évre nő. Európában 2020-ban 150.000 páciensnél diagnosztizálták a betegséget, és ha marad a jelenlegi trend, akkor ez a szám éveken belül elérheti a 170.000 főt. Épp ezért kiemelten fontos a HCEMM kutatócsoportjának tudományos munkája, amely a melanóma immunterápiájának fejlesztésén dolgozik. 

Kemény Lajos Vince, a HCEMM kutatócsoportjának vezetője, a Semmelweis Egyetem Élettani Intézetének és Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika tudományos főmunkatársa, aki korábban 6 évig a Harvard Egyetem Rákkutató Centrumában dolgozott, kiemelte: „Az immunterápia tette lehetővé, hogy mára az áttétes melanómás páciensek korábban elképzelhetetlen gyógyulási esélyekkel rendelkezzenek világszerte. A mi célunk az, hogy új molekuláris biológiai technológiák és preklinikai egérmodellek együttes alkalmazásával tovább fokozzuk az immunterápiás eljárások hatékonyságát, tovább javítsuk a gyógyulási arányt és megelőzzük a terápiákkal szembeni rezisztencia kialakulását. Az igazi áttörést az jelentené a melanóma esetében, ha a legmodernebb terápiás kezeléseknek köszönhetően egy kezelhető, krónikus betegséggé válna és nem jelentene közvetlen életveszélyt a páciensek számára.” Az immunterápia a jelen és a jövő egyik legígéretesebb terápiás formája, melynek alkalmazása során az élő szervezetben található immunsejtek működését fokozzák mesterséges úton. Ezt a módszert a melanóma mellett számos rákos megbetegedés esetén alkalmazza az orvostudomány, kiemelkedő sikerrel. A melanóma előfordulásának emelkedése és rendkívül agresszív lefolyása, miatt kiemelt figyelmet kap az orvoskutatók között, különös tekintettel arra, hogy jelenleg a világ 4. leggyakoribb daganatos megbetegedéséről van szó. 

Kemény Lajos Vince hozzátette: „A túlzásba vitt napozás és fokozott UV terhelés bizonyítottan növeli a melanóma kialakulásának valószínűségét. A melanóma esetében ezért különösen fontos a mielőbbi felismerés, így a rendszeres bőrgyógyászati szűrés minden korcsoport számára ajánlott.” Magyarországon 2020-ban közel 1500 megbetegedést regisztráltak. 

A HCEMM-ről:

A Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ (Hungarian Cencter of Excellence for Molecular Medicine – HCEMM) egy több létesítményben működő intézet, amelynek kutatói úttörő eljárások és terápiás módszerek fejlesztésével járulnak hozzá az egészségesebb öregedéshez. A HCEMM jelenleg többek között a Horizont 2020 pályázat támogatásával működik, melynek keretei között a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Biológiai Kutatóközpont a heidelbergi székhelyű EMBL-lel mint partnerintézménnyel dolgozik együtt. A Területi Kiválósági Program és az NKFIH-n keresztül a magyar kormány támogatása szintén elengedhetetlenek a HCEMM működéséhez. A szervezet sokrétű munkájának koordinációja a Szegeden található központból történik. Célja, hogy az akadémiai és ipari területek között közvetítve, a molekuláris orvostudomány legújabb eszközein keresztül hozzájáruljon az öregedő magyar népesség életminőségének javításához, és az egészségügyi ellátás költségeinek csökkentéséhez.

A 2022-2.1.1-NL-2022-00005 számú projekt a Kulturális és Innovációs Minisztérium Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott támogatásával, a 2022-2.1.1-NL pályázati program finanszírozásában valósul meg (Nemzeti Laboratóriumok Program). 

Loading