MAGYAR KUTATÁS A KISSEJTES TÜDŐRÁK LEKÜZDÉSÉRE

A kissejtes tüdőrák Magyarországon évente több mint 10.000 ember haláláért felel. Sajnálatos tény, hogy európai összehasonlításban is az egyik legsúlyosabban érintett országok közé tartozunk. Épp ez indokolja, hogy a HCEMM egyik kutatócsoportja a kissejtes tüdőrák hatékony kezelését kutatja, hogy gyógyítása minél sikeresebb legyen.

A tüdőrák korai felismerése nagyon nehéz, mert kevés konkrétan azonosítható tünete van. Sőt, a tünetek többsége akár más légúti betegség tüneteivel is könnyen összetéveszthetők, legyen szó kicsit gyakoribb köhögésről, enyhe mellkasi fájdalomról. Ráadásul maga a tumoros elváltozás is a szervezet belsejében helyezkedik el, így nem kitapintható. Épp ezért sajnálatos tény, hogy a tünetek egyre radikálisabb jelentkezésekor már késő: a vizsgálatok, a szűrés ilyenkor a legtöbb esetben már áttéteket is kimutat.

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a kissejtes tüdőrák esetében mind a kemoterápia, mind a sugárkezelés – az eddigi tapasztalatok alapján – hatékony kezelési forma, az esetek döntő többségében a szervezet jól reagál. A legfőbb gond inkább az, hogy hiába pusztulnak el a rákos sejtek nagyszámban, gyorsan vissza is tudnak épülni, így újra kiújulhat a tumor. Ebben a fázisban viszont már kevésbé hatékonyak a kezelések, ami sajnos a páciens állapotának súlyosbodásához vezet, sőt az áttétek más szervekben megállíthatatlanok. Ez az oka annak, hogy a kissejtes tüdőrákban szenvedők 5 éven túli túlélési aránya 7% alatti, ugyanakkor a nem kissejtes megbetegedések esetén ez az arány már 28%. Természetesen a kissejtes tüdőrák esetén is a korai felismerés jelentősen fokozza a gyógyulási esélyt.

Az nem is kérdés, hogy a legfőbb kockázatot a dohányzás jelenti, ez felel a kialakult betegségek több mint 90%-ért. A többi kockázati tényező elhanyagolható és sokkal kisebb társadalmi csoportot érint, így ha sikerülne radikálisan csökkenteni a dohányosok számát, azzal a megbetegedési szám is jelentősen csökkenne.

Ami a kezelési módszereket, irányokat illeti, az elmúlt 3 évtizedben radikális elmozdulás nem volt tapasztalható. Általános beavatkozás a sugárterápia és kemoterápia, illetve az utóbbi időben az immunterápia is egyre inkább elterjedtebbé válik. Ám mivel a kissejtes tüdőrák esetében a legrosszabbak a túlélési arányok, ez lett az egyik legfőbb kutatási terület, elsősorban az USA-ban.

A HCEMM kutatócsoportja, amelynek vezetője Dr. Pongor Lőrinc biomérnök, arra keresi a választ, hogy milyen genetikai változások szükségesek ahhoz, hogy a normál tüdősejtekből kissejtes tüdőráksejtek alakuljanak ki. A kutatás arra is kitér, hogy milyen genetikai elváltozások szükségesek ahhoz, hogy a gyógyszeres kezelés hatására kialakul egy erős gyógyszer-rezisztencia. Ez a kutatási fókusz elsősorban azért nagyon fontos, mert ha megértjük a rezisztencia kialakulásának logikáját, akkor abból kiindulva, új terápiás módszerek fejleszthetők ki. Természetesen új diagnosztikai eljárások kifejlesztése is terítéken van, hiszen a jelenlegi módszerek sok esetben rendkívül kellemetlenek a pácienseknek, és jelentősen rontják azok életminőségüket, közérzetüket, amelyek negatívan befolyásolhatják akár a gyógyulási esélyeiket is.

A Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ (Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine – HCEMM) egy több létesítményben működő intézet, amelynek kutatói úttörő eljárások és terápiás módszerek fejlesztésével járulnak hozzá az egészségesebb öregedéshez. A HCEMM Program jelenleg többek között a H2020 Teaming Projekt támogatásával működik, melynek keretei között a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Biológiai Kutatóközpont a heidelbergi székhelyű EMBL-lel, mint partnerintézménnyel dolgozik együtt. A magyar kormány támogatása szintén elengedhetetlen a HCEMM működéséhez, ez jelenleg a Tématerületi Kiválósági Program és a Nemzeti Laboratóriumok Program projektjein keresztül valósul meg. A HCEMM célja, hogy az akadémiai és ipari területek között közvetítve, a molekuláris orvostudomány legújabb eszközein keresztül hozzájáruljon az öregedő magyar népesség életminőségének javításához, és az egészségügyi ellátás költségeinek csökkentéséhez. A szervezet sokrétű munkáját a szegedi székhelyű HCEMM Nonprofit Kft. irányítja.

Loading