MIKROBÁK MILLIÓI ŐRZIK EGÉSZSÉGÜNK TITKÁT

A HCEMM szegedi kutatócsoportja segíthet kideríteni, hogy milyen szerepet játszanak a bennünk élő mikrobák egészségünk megőrzésében, a betegségek megelőzésében. Az emberi szervezetben több millió mikroba található, amelyek lehetnek baktériumok, gombák, vírusok, vagy akár változatos egysejtűek. Jelentős részük bőrünkön, a szájunkban vagy épp az emésztőrendszerünkben él és szaporodik. Egy átlagos emberi test nagyságrendileg 1 kilogramm bélrendszerben élő mikrobát hordoz, melyek száma sokmillió. Természetesen nem funkció nélkül vannak jelen az emberi szervezetben: a mikrobák segítségével az összetett, komplex szénhidrátok és fehérjék megemésztésében játszanak fontos szerepet, miközben vitaminokat termelnek, és szükség esetén képesek megakadályozni a káros baktériumok, gombák megtelepedését, elszaporodását.

A mikrobák egészségmegőrzésre gyakorolt hatásának vizsgálata azonban nem rég vált a kutatások fókuszába. Azt már tudjuk, hogy nagyon sokrétűen hatnak az emberi szervezetre – jelentősen befolyásolhatják például az immunrendszer működését, ami közvetlenül kihathat a daganatos megbetegedések kialakulására. Dr. Juhász Szilvia, a szegedi székhelyű HCEMM intézet kutatási csoportvezetője és csapata a mikroorganizmusok és a bélrendszer daganatos megbetegségek kialakulása közötti kölcsönhatást vizsgálja, elemzi. Az már bizonyított tény, hogy közvetlen a kapcsolat az emberi test mikroorganizmusok egyes fajtái és a daganatos megbetegségek között – például a Helicobacter pylori fertőzésben szenvedők esetében nagyobb eséllyel alakulhat ki gyomor daganat életük során -, azonban a pontos összefüggések egyelőre feltáratlanok. 

Dr. Juhász Szilvia szerint a prevenció ez esetben is a kulcsszó, vagyis megpróbálni elkerülni a betegségek kialakulását, illetve a tünetek megjelenése esetén azonnal orvoshoz kell fordulni. A korai észlelés esetén ugyanis lehetőség van ma már olyan terápia alkalmazására, amely figyelembe veszi a daganat kialakulásának pontos körülményeit. Ez később, kialakult és kiterjedt megbetegedés esetén már nem lehetséges, így nem tárható föl egyértelműen egy adott mikroorganizmus esetén, hogyan befolyásolja és zavarja meg az egészséges sejtek működését, ami végül a daganatos megbetegedéshez vezetett. A mikroorganizmusok azonban a daganatok megbetegedéseken túl fontos szerepet játszanak az áttétek kialakulásában is. Az eddigi kutatások arra engednek következtetni, hogy a mikroorganizmusok és a sejtek közti kölcsönhatások kulcsfontosságúak, hiszen a daganatos megbetegségek DNS meghibásodásból, roncsolódásból ered. Ilyen mutációs hibák a sejtek normális működésekor is keletkeznek, de bizonyos mikroorganizmusok kívülről a sejtbe jutó anyagcsere termékei is felelősek lehetnek. Ha a DNS-károsodás súlyos, akkor a sejt vagy elpusztítja saját magát, vagy az immunrendszer észleli és semmisíti meg azt. Ha ezek közül egyik sem történik meg, akkor alakulhat ki daganat. A szegedi kutatók DNS-szekvenálási eljárással vizsgálják a daganatos sejtekben lévő genetikai hibák mintázatát. A kutatócsoport célja, hogy a bélrendszerben élő mikrobaközösség összetétele alapján felmérhető legyen a daganatos betegség kialakulásának kockázata. A sejtek működését először élő sejtek háromdimenziós szövetmodelljein vizsgálják, így csökkentve az állatkísérletek számát, illetve lerövidítve a hosszú éveken át tartó kutatási folyamatot.

Dr. Juhász Szilvia

A Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ (Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine; HCEMM) egy több létesítményben működő intézet, amelynek kutatói úttörő eljárások és terápiás módszerek fejlesztésével járulnak hozzá az egészségesebb öregedéshez. A HCEMM Program jelenleg a többi között a H2020 Teaming Project támogatásával működik, melynek keretei között a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Biológiai Kutatóközpont a heidelbergi székhelyű EMBL-lel (European Molecular Biology Laboratory – a szerk.) mint partnerintézménnyel dolgozik együtt. A magyar kormány támogatása szintén elengedhetetlen a HCEMM működéséhez, ez jelenleg a Tématerületi Kiválósági Program, valamint a Nemzeti Laboratóriumok Program projektjei révén valósul meg. A HCEMM célja, hogy az akadémiai és ipari területek között közvetítve, a molekuláris orvostudomány legújabb eszközein keresztül hozzájáruljon az öregedő magyar népesség életminőségének javításához és az egészségügyi ellátás költségeinek csökkentéséhez. A szervezet sokrétű munkáját a szegedi székhelyű HCEMM Nonprofit Kft. irányítja.

Loading