Rezsicsökkentő ötlet a Corvinus diákjaitól: olcsó, hatékony és mindenkinek elérhető

A lakossági energiafogyasztással és a fenntarthatósággal kapcsolatos új termékötletek mérkőztek meg a Case Fest nevű esetoldó diákversenyen, amelyet a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatói nyertek meg.Olyan megoldással jelentkeztek, amely nem kerül sok pénzbe,az idősek számára is könnyen kezelhető, és mérhető haszna van: a termofüggönnyel.Számításaik szerint arezsicsökkentő termékkel 2,5 százalékos megtakarítás érhető el.

Hat egyetemi csapat jutott be a Case Fest verseny október 14-én, Budapesten megtartott döntőjébe. Három-négy fős csoportok mérték össze esetmegoldó képességüket a lakossági energiafogyasztás csökkentésének témájában. A nyertesek a Budapesti Corvinus Egyetem diákjai lettek:Kalotai Dávid, Kovács Zénó Manó,Márka Evelin és Mátyus Kirill – győzelmük értékét növeli, hogy felkészítő tanár nélkül vágtak bele a versenybe.

Megoldásukkalminden korcsoportot el kívántak érni, köztük az alacsonyabb jövedelműeket is, mert az ő kiadásaikban nagyobb hányadot tesz ki a rezsi, így számukra még fontosabb az energiaszámlák csökkentése, kis ráfordítás árán. Mivel közöttük több az idős ember, azt is figyelembe vették, hogy a termék könnyen kezelhető legyen, ezért a digitális megoldásokat – több versenyzővel ellentétben – elvetették. Ötletük a termofüggöny volt: egy olyan termék, amely olcsó, minden fogyasztói korcsoport számára elérhető és könnyen kezelhető. Számításaik szerint avastag anyagú vagy többrétegű függönyökkel gyorsan 2,5 százalékos megtakarítás érhető el a teljes energiaköltségekben azáltal, hogy segítenek megtartani a meleget a régebbi ajtókkal, ablakokkal felszerelt otthonokban is. A corvinusos diákok a költségterv összeállítása után egy, a versenytársakénál jóval alacsonyabb, 4000 forintos fogyasztói árat javasolt. Ezzel szerintük még így is 22 százalékos árrés maradna a teoretikus eladónál.

A Corvinus csapatánk három hallgatója nemzetközi gazdálkodás alapszakon tanul, negyedik tagjuk pénzügyes. „A jó innovációs ötlethez a bevett kereteken kívül kell gondolkodni, és néha a meglepő megoldás lesz a nyerő. A felkészülésben sokat számított az alapszakos üzleti esetoldással foglalkozó speciális corvinusos kurzusokon, az ún. vállalatgazdaságtan-piramisban eddig megszerzett tudásunk, valamint azok a tapasztalatok is, amelyekhez a Corvinus Consulting Club diákszervezet tagjaként jutottunk” – mondta Márka Evelin, a győztes csapat egyik tagja. 

A zsűri tagjai Fejes Petra (Case Solvers), Faller Szabolcs (MVM Next) és Schannen Frigyes (Roland Berger) voltak, akik a leginkább érdekesnek, átgondoltnak, megalapozottnak és kidolgozottnak a termofüggönyötletet tartották. A döntőbe a Corvinus mellett a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Babes-Bolyai Tudományegyetem és a Miskolci Egyetem csapatai jutottak be. A versengő ötletek között szerepelt szélturbina, többféle okosotthon-megoldás, fogyasztásmérők és napelemnyeremény-betét is.

Loading