Soha nem látott összeg érkezik az öregedéssel kapcsolatos vizsgálatokra

ÉRKEZIK AZ ÖREGEDÉSSEL KAPCSOLATOS VIZSGÁLATOKRA

A HCEMM nemzetközi alapkutatási projekt – ami bekapcsolódott a Nemzeti Laboratóriumok hálózatába is – újabb szakaszba lépett, mely során kétmilliárd forint támogatási keretből speciális kutatói infrastruktúrák jönnek létre, sőtkonkrét alapkutatások is megvalósulhatnak. A Szegedi Science Parkban lévő HCEMM inkubátorházbanszerverszobák és komplex informatikai rendszerek épülnek ki, létesül egy PCR diagnosztikai laboratórium, valamint –a nemzetközi szinten kiváló kutatócsoportok működési támogatásának biztosítása mellett –speciális kutatási infrastruktúrák beszerzése is megvalósulhat. A HCEMM projekt második szakasza 2026 októberében zárul.

A HCEMM Nonprofit Kft. főtevékenysége az egészséges öregedéssel kapcsolatos biotechnológiai kutatás, fejlesztés. Ennek keretében a társadalom széles körét érintő betegségeket vizsgálja, azok jobb megértésétől az egészségmegőrzésen át a gyógyításig, klinikai kutatásig. Mivel Magyarországon a halálesetek 75%-áért a daganatos, valamint a szív-és érrendszeri megbetegedések felelősek, a HCEMM kutatások elsősorbanezekre a területekre fókuszálnak.

A HCEMM projekt első szakasza még 2020-ban indult, összesen 900 millió forint támogatásból, mely 2022. év végével lezárul.Az alapkutatási projekt így újabb szakaszba lép (2022-2026), melynek során a Szegedi Science Parkban lévő HCEMM inkubátorházban jelentős mértékű, a nemzetközi szinten is kiváló kutatók speciális igényeire szabott kutatói-infrastruktúra fejlesztés valósulhat meg. Ennek keretében szerverszobák és komplex informatikai rendszerek épülnek ki, létesül egy ISO tanúsítvánnyal rendelkező PCR diagnosztikai laboratórium, valaminta kutatócsoportok működési támogatásának biztosítása mellett, elsősorban az élettudományokhoz kapcsolódóspeciális kutatási infrastruktúrák beszerzése is megvalósulhat. A kutatóközpontban összesen 7 kutatócsoport több mint 40 kutatója számára nyílik lehetőség 2026 októberéig eredményes tudományos munkát végezni.

Christoph Sensen, a HCEMM Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, „Magyarország rendelkezik mindazon szellemi tőkével, ami ahhoz kell, hogy vezető pozícióba kerüljön a molekuláris medicina területén. Nemzeti Laboratóriumként, az ehhez kapcsolódó támogatásokkal a HCEMM-nek most lehetősége nyílik arra, hogy megteremtse azt az ökoszisztémát, amelyben ez a cél megvalósítható. Küldetésünk, hogy a legmodernebb technológiák biztosításával felgyorsítsuk a kutatási eredmények gyakorlati alkalmazhatóságát, hozzájárulva ezzel a magyar lakosság egészségi állapotának javításához.”A HCEMM hivatalos partnerintézménye az Európai Molekuláris Biológiai Laboratóriumnak (EMBL), mely az egyetlen kormányközi szervezet Európában az élettudományok területén.

A HCEMM Nonprofit Kft. és a Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ létrehozását egy 15 millió euróértékű, közvetlen európai uniós támogatás tette lehetővé.Ezt egészíti ki a tulajdonos intézmények (Szegedi Tudományegyetem, Semmelweis Egyetem, Szegedi Biológiai Kutatóközpont) saját hozzájárulása és kapcsolódó európai uniós pályázatai (Strukturális Alapokból) összesen kb. 27 millió euró értékben. Hazai forrásból a HCEMM projekt ezidáig több mint 4,5 milliárd forint támogatásban részesült, amely 2026-ig áll rendelkezésre.

Loading