Újra magyar fiatal a Nobel-díj átadón

A Magyar Innovációs Szövetség delegáltjaként Magyarországot Mészáros Botond képviselte a 2022. december 4. és 11. között megrendezett Stockholm International Youth Science Seminar-on, és az azt lezáró Nobel-díj kiosztási ceremónián és banketten. Botond, a 28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első helyezettje volt 2019-ben.

A Svéd Fiatal Tudósok Szövetsége 1976 óta szervezi meg a fiatal tudósok szemináriumát, melynekkiemelt célja, hogy a világ minden tájáról érkező, különböző tudományterületen kiemelkedő, huszonhárom, 18-25 éves fiatal bemutatásával inspirálja a svéd diákok tudomány iránti érdeklődését, továbbá előmozdítsa a résztvevők tudományos pályáját. 

A Magyar Innovációs Szövetség 2001 óta egy magyar fiatalt delegálhat az eseményre szerződés alapján, melynek kritériumait minden évben teljesíteni tudja.

Az idei Nobel-hét keretében a fiatalok részt vehettek és meghallgathatták az idei Nobel-díjasok előadásait: így többek között Alain Aspect, John F. Clauser és Anton Zeilinger fizika Nobel-díjasok, Carolyn R. Bertozzi, MortenMeldal és K. Barry Sharplesskémiai Nobel-díjasok, valamint SvantePääbofiziológiai és orvostudományi Nobel-díj nyerteseinek előadásait.

A Nobel-díjas tudósok előadásait követő nap a kiemelt tudósnövendékek 1000 svéd diák előtt prezentálhatták munkájukat, melyet december 5-én vettek filmre a Nobel-díj Múzeumban, ahol David MacMillan 2021-es kémiai Nobel-díjazottal is találkozhattak. Az eseményt a világ minden pontjáról figyelemmel követhették. Botond „Modelspacereduction of deterministicsystemswithnonlineartimeevolution” (Determinisztikus rendszerek modellterének redukálása nemlineáris időfejlődés esetében) címmel tartott előadást.

December 10-én pedig részt vehettek a Nobel-díj átadási ceremónián, a Nobel Banketten, ahol együtt vacsorázhattak a svéd királyi családdal, az idei és az előző évek Nobel-díjas tudósaival, valamint a világ tudóstársadalmának kiválóságaival. Az éjszakát a világ legtitkosabb partijának tartott Nobel Nightcap zárta.

Loading